Oedeemtherapie

Oedeemtherapie


Behandeling
Manuele lymfedrainage wordt toegepast bij lymfoedeem en lipoedeem. Pompende masserende bewegingen stimuleren het lymfestelsel waardoor de opname van weefselvocht verbeterd wordt.


Ambulante compressietherapie kan bij lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem worden ingezet. De tegendruk van de zwachtels activeren de doorstroom van weefselvocht waardoor een afname van de omvang ontstaat. 


Lymftape is effectief als aanvulling bij oedeemtherapie. De tape lift als het ware de huid op, waardoor het vocht beter kan ‘wegstromen’.


Therapeutische elastische kousen oefenen druk uit op lymfevaatjes en bloedvaatjes, waardoor de afname van vocht behouden blijft.

Meer informatie:

Lymfoedeem
Lymfe is vocht dat zich in het lichaam verplaatst door het lymfestelsel. Wanneer er een storing in de lymfevaten of lymfeknopen optreedt ontstaat er vochtophoping. Dit kan een aangeboren afwijking zijn, dan spreekt men van primair lymfoedeem. Secundair lymfoedeem treedt op bij een beschadiging van de lymfevaten of lymfeklieren als gevolg van een operatie of bestraling. Dit kan zijn na een borstoperatie bij borstkanker waarbij de lymfeklieren van de oksel in het geheel of gedeeltelijk verwijderd zijn. Lymfoedeem begint veelal met een gespannen en vermoeid gevoel in een lichaamsdeel.

Veneus oedeem
Bij een slecht functionerend veneus bloedvatsysteem in de benen treedt vocht uit de bloedvaatjes het lichaamsweefsel in. Hierdoor neemt de omvang van het (onder)been toe.

Lipoedeem
Lipoedeem ontstaat door een stoornis in de aanmaak van vetweefsel dat symmetrisch waar te nemen is in de (boven)armen, (boven)benen en heupen. Door het vetweefsel ontstaat een verhoogde druk tegen kleine bloedvaatjes en lymfevaatjes. Hierdoor kunnen kleine spatadertjes en lymfoedeem ontstaan.